Sauna

Sauna Nedir ?
Sauna içerisinde sıcak ve kuru havanın bulunduğu, insanların rahatça yatıp oturabilecekleri kadar büyüklüğü olan ahşaptan yapılmış bir çeşit sıcak hava banyosudur. Sauna kabinlerinde sadece kuzey ülkelerinde yetişen ağaç türleri ile istenilen yüksek kalite elde edilebilir. Sıcaklık isteğe göre 60º-130º arasında değişebilir. Kullanım süresi 15 dakikadır.

Vücuda uygulanan sıcaklıkla kişinin terlemesinin sağlandığı ahşap ve ayrıca izolasyon yapılmış bir odadır. Sauna denildiğinde aklımıza hemen sıcak ve buharlı bir oda gelir ama aslında saunada buhar değil kuru sıcak bulunur. Buhar sadece kabindeki nem oranını arttırmak için ısıtıcıdaki özel volkanik taşların üzerine su döküldüğü zaman oluşur. Böylece oluşan sıcak ve nemli ortamda vücut terlemiş olur. Bu sayede gündelik hayatlarında yeterince terleyemeyen kişiler sauna kullanımıyla daha sağlıklı bir vücuda sahip olurlar. Bu kişiler üzerinde saunanın faydaları ilerleyen yıllarda gözle görünür bir biçimde kendini göstermektedir. Envoy Spa olarak sağlığınıza değer veriyor ve size daha sağlıklı bir yaşam için evinizde ahşap saunayı kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Günümüzde sağlıklı bir vücuda ve zihne sahip olmanın değeri gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır. “Sauna” kullanımı en doğal ve sağlıklı olarak vücudumuzu dinlendirme ve zindelik kazandırma yöntemlerinden birisi olarak göze çarpmaktadır. İnsan sağlığına bir çok yönden olumlu etkilerinin olduğu bugün tıp dünyasında kabul görmektedir. “Sauna” tarihi boyunca insanların pürüzsüz bir cilde ve sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlamıştır. Eskiden sadece zengin ve varlıklı insanların sahip olabileceği bir zevk gereci olarak bilinirken, bugün neredeyse her kesimden insanın evinde veya işyerinde fazla büyük bir alan ayırmadan ve bütçelerini hiç zorlamadan kolaylıkla sahip olabileceği bir sağlık gereci olmuştur.

Eğer evinize konut tipi bir “ev saunası ” yaptırmak istiyorsanız. Bunun için özel bir yer ayırmanıza gerek kalmadan kullanmadığınız küçük bir odanızı, merdiven altında ardiye olarak kullandığınız bir alanı veya banyonuzun bir bölümünü çok ekonomik bir şekilde bir günde saunaya çevirebilirsiniz. Son yıllarda sektördeki hızlı büyümeye paralel olarak sauna firmaları sayısında önemli bir artış olmuş, ama bu artış insanlara geniş bir ürün yelpazesinde istediklerini seçme imkanı getirirken ürün kalitesi ve montaj sonrası hizmetlerde büyük bir gerilemeye sebep olmuştur.
Envoy Spa olarak müşterilerimize en uygun şartlarda kaliteli bir “sauna” yaptırma ve eksiksiz bir montaj sonrası bakım hizmeti sunmaktayız.

Sauna’nın Tarihi
Sauna kelimesi “Banyo” ve “Banyo Evi” anlamına gelir ve Fince kökenli bir kelimedir. Sauna bir ter banyosudur. Saunanın tarihi M.Ö. ilk yy’lara kadar dayanmakta ve 5000 yıldan fazla bir geçmişe sahip olduğuna inanılmaktadır. Sauna ilk önce Fin kültüründe görülmüş daha sonra Finlandiya ile ticaret yapan Avrupa ülkelerine ve daha sonrada zamanla tüm dünyaya yayılmıştır.
Sauna temel olarak bir ısı kaynağı vasıtası ile ısınan taşların bir odayı ısıtmasıdır. Ortaçağ da bulaşıcı hastalıkların ve vebanın Avrupa’yı kasıp kavurduğu günlerde bile Finliler saunanın keyfini çıkartıyor ve temiz, dinç ve daha sağlıklı yaşıyorlardı. 19. yy da tüm Avrupa’yı etkisi altına alan sosyalizm saunayı Finlandiya’nın milli sembolü haline getirmiştir. İlk elektrikli sauna sobasının yapılması ile Avrupa da sauna sobası üretimi hızlanmış ve II.Dünya savaşı ile sauna Dünyanın her yerinde tanınmasını sağlamıştır. 20.yy da Finliler sauna ve sauna sobaları ticaretini yapmaya başlamış ve sauna sektöründe çok önemli bir konuma ulaşmışlardır. Bugün Finlandiyadaki evlerin %90’nında sauna bulunmakta ve bu ülkedeki hayat yaşı ortalamasının 85-90 olması (Türkiyede bu oran %50-55) yaygın ve düzenli sauna kullanımına bağlanmaktadır. Finlilerin günlük yaşamlarının önemli bir parçası olan sauna kültürü günümüzde tüm Dünyada yaygınlaşmıştır.

Sağlımıza Faydaları
Sauna kullanımı düzenli ve uyarılara uygun şekilde uygulandığı zaman insan sağlığı üzerinde son derece yararlı etkilere sebep olmaktadır. Sauna binlerce yıllık bir kültüre sahip olup insan sağlığına faydaları çok eski çağlardan beri insanlar tarafından bilinmektedir. Sauna kullanımı ile vücudumuzda oluşan terleme bir çok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelmekte ve hatta bazı insanlar sauna banyosunun doktor tavsiyesi ile kullanmaktadır.

  • Vücuttaki sıcaklık artışları sayesinde antikor üretimi artar, antikor vücudun hastalıklara karşı korunmasında kendi bağışıklık sisteminin üretmiş olduğu maddedir.
  • Saunada konforlu terleme olan sulu terleme sağlanır (egzersizde olduğu gibi yüksek tuz kaybı olmaz) bu sayede vücuttan kurşun, nikel, cıva gibi zararlı toksinler atılmış olur.
  • Stres ve beyin yorgunluğunu giderir. Sinir sistemini rahatlatarak vücuda zindelik kazandırır. Vücutta fazlalaşan elektrik yükünü atarak rahatlık verir.
  • Sıcaklık artışı ile kan damarlarının genişlemesi, buna bağlı olarak da kan dolaşımının hızlanması görülür. Organizmamız vücut sıcaklığını deriyi soğutarak sabit tutmaya çalışır ve yoğun bir terleme reaksiyonu verir.
  • Düzenli sauna kullanımı deride bulunan ölü hücreleri temizler, deriniz zamanla kendini yeniler ve daha pürüzsüz ve yumuşacık bir vücuda sahip olursunuz.
  • Uyku bozukluğu , gerginlik, depresif problemlerin giderilmesine katkı sağlar.
  • Düzenli sauna kullanımı ile solunum sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olursunuz.
  • Yoğun terleme insan vücudundaki su ve toksinlerin dengesini ayarlar. Özellikle spor yaptıktan sonra saunaya girilmesi ile spor sonrası vücudun salgıladığı ve kas ağrılarına neden olan laktik asidin terleme yolu ile vücuttan atılması sağlanmış olur.
  • Vücuttaki fazla yağların eritilmesine yardımcı olur. Size sağlıklı bir şekilde zayıflama olanağı sunar.
  • Günlük düzenli kullanılan sauna insan zihnini rahatlatır ve vücuda gevşeklik kazandırarak stressiz ve uzun yıllar sağlıklı yaşamanızı sağlar.
  • Terle birlikte vücudumuz bir çok zararlı maddeden (toksinler) temizlenir ve daha temiz bir bedene sahip olursunuz.
  • Saunanın faydaları özellikle fazla kilolu ve düzensiz beslenen insanlarda gözle görülür şekilde kendini göstermektedir. Sauna ile metabolizmanın çalışması hızlanır ve terleme için enerji gerekeceğinden bir sauna seansında yaklaşık 300 kalori yakılmış olur. Bu miktar 3-4 km koşmakla aynı değerdedir.
  • Düzenli sauna banyoları kasları gevşetmek suretiyle vücuttaki romatizma ve kireçlenme ağrılarına iyi gelir.
  • Sauna banyosu kardio-vasküler sistemi ve kan basıncını olumlu yönde etkiler, kalbe ve tüm kardio-vasküler sisteme stressiz antrenman yaptırır.

Sauna Kullanımı
İyi bir Sauna kullanımı nasıl olmalıdır ?
Kabin sauna içinde oturma gruplarında hissedilen sıcaklık katlardan yukarı çıkıldıkça değişmektedir. Bunun için sauna ya ilk olarak başlayanlar yatarak saunada kalmaları daha uygundur. Çünkü vücudun her yerine farklı sıcaklık uygulanmamalıdır. Bu şekilde uygulandığında vücudun her bölgesine aynı sıcaklık uygulanmış olur.

Uzmanların tavsiye ettiği sauna banyosu :
Başlangıç :

  • Deri gözeneklerinin açılması ve temizlenmesi için sauna ya girmeden önce duş alınmalıdır.
  • Saunadan daha çok faydalanmak için duştan sonra vücudun iyice kurulanması gerekmektedir.

Vücudu ısıtma ve ter atma :

  • Sauna yeni başlayanlar için alışma süresince ilk basamaklarda oturmaları tavsiye edilir.
  • Saunadaki ısının tüm vücuda eşit olarak dağılması için yatar durum en iyisidir.
  • İdeal sauna sıcaklığı 80-95 derecedir.
  • Saunada ortalama kalma süresi 10-15dk’dır.
  • Tek kullanım içerisinde uzun süre sabit kalınmamalıdır. İlk önce alt basamaklarda oturup vücudun ortama uyum sağlaması sağlanır. Daha sonra kademe kademe yükseltilerek en iyi terleme sağlanır.

Vücudun soğutulma evresi :

  • Sauna kullanımı sadece ter atmakla sınırlı değildir. Saunadan çıktıktan sonra vücudumuzun normal ısı dengesini yakalaması için soğuk duş şarttır.
  • Duş alırken soğuk suyu vücudumuza birden uygulamamalıyız. Ayaklardan başlayarak yavaş bir şekilde vücut soğutulmalı ve normal ısı dengesi yakalanmalıdır.
  • Duş süresini 5 ila 15 dk. arasına yayılmalıdır.
  • Hiç bir zaman sıcak su ile duş alınmamalıdır!

Vücudun dinlenme evresi :

  • Sauna banyosundan çıkan kişinin rahat bir şekilde uzanıp en az 10 dk. dinlenmesi gerekir.
  • Sauna kullanımı kişiden kişiye değişmektedir.
  • Sauna seanslarının kullanım sıklığına göre ayarlanması gerekmektedir.
  • Her gün kullananlar için günde 1-2 seans – haftada 3 kez kullanım için 4-5 seans – haftada 1 kez kullananlar için 3 seans uygun olanıdır.
  • Vücudun kaybettiği sıvı dengesini kazanması için meyve suyu, su ve asitsiz içecekler tüketilmelidir.